27 Kasım 2013 Çarşamba

ANKARA HAMAMÖNÜ



Hamamönü, Ankara’da bir hafta sonu sabahı, bir Ramazan akşamı ya da kentin yoruculuğundan sıkılanlara bir akşamüstü gezisi  için bulunmaz bir yer. Restore edilen tarihi evleri, gençlerle dolu hareketli kafeleri, camileri, konakları, sanatın birçok dalının icra edildiği mekanlarıyla Hamamönü hergün sayısız ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır
Hamamönü Ankara’nın en eski yerleşim yerlerindendir ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında da birçok yazar ve siyasetçiye de ev sahipliği yapmıştır. Milli Mücadele Dönemi’nin önemli merkezlerinden olan bu tarihi yerde Mehmet Akif Ersoy’un evi de bulunmaktadır. Cumhuriyet’in bu önemli yerleşim yeri aslında sonraki yıllarda önemini yitirmişir. 2006’da başlatılan ve hala devam eden restorasyon çalışmalarıyla da yeniden eski cazibesine ulaşmıştır. Adını Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan alan Hamamönü, günümüzde önemli bir kültür-sanat merkezi olarak da bilinir.
Hamamönü’nün görülmeye değer yapılarından bahsedecek olursak, rutin kültür sanat toplantılarının yapıldığı Kabakçı Konağı, Kamilpaşa Konağı, Beynamlızade Konağı ziyarete açıktır ve gezilebilmektedir. Yine Mehmet Akif Kültür Parkı’nın içinde bulunan Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı evi de halen ziyarete açık bir müzedir. Hamamönü’ndeki Camiler ise, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan Taceddin Cami, Sarıkadı Cami, Karacabey Cami’dir. Ayrıca Altındağ Belediyesi’nin Sanat Sokağı olarak yaptırıp hizmete sunduğu sokakta, el yapımı ürünleri, hediyelik eşyaları bulabileceğiniz “El Ürünleri Pazarı” da ziyaretçilere hizmet vermektedir.
Hamamönü’nde yapacağız  bir gezi sonrasında oturup soluklanacağınız, yemek yiyip, çayınızı içebileceğiniz çok sayıda da mekanın olduğunu ve fiyatlarının da oldukça makul olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Hamamönü, çok yorulmadan yapacağınız kısa bir tarih, kültür-sanat gezisini ve çekilmiş sayısız fotoğrafı sunar size. Tabi sonrasında da tarihi beyaz evlerin sıcak samimi bahçelerinde içeceğiniz tavşan kanı çayları…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder